jesienna melancholia, czyli kolejne ciasto ze śliwkami, powidła śliwkowe z czekoladą i Tom Waits

Jesień to kolejna, już czwarta moja ulubiona pora roku. Tak, każda pogoda jest idealna na choć kilka stylizacji, różnych przepisów, jakiś sport i dopasowaną do nastroju muzykę. Jesień jest melancholijna, spokojna, a sam wrzesień rozpoczyna okres kojarzący się z rutyną, słotą, nostalgią.
Wrzesień się już kończy, ale jesień dopiero zaczyna na dobre. Tak naprawdę to takiej pięknej pogody jak dzisiaj w Warszawie dawno nie widziałam. Słońce, przyjemny ciepły wiatr, wokół wszędzie spadające z nieba żółte i czerwone liście, zielona jeszcze trawa...
Takie dni jak dzisiejszy są idealną okazją do zwiedzania miasta na rowerze. Tak też zrobiłam, co wprowadziło mnie jeszcze bardziej w nostalgiczny nastrój. Także dwa śliwkowe przepisy na osłodę poniżej: kolejne ciasto ze śliwkami i najlepsze, najsmaczniejsze na jesienne dni powidła śliwkowe z czekoladą, które jestem w stanie pochłaniać słoiczkami.
Co do muzyki, jaka powinna towarzyszyć przy jeździe na rowerze w takie dni albo gotowaniu polecam Toma Waits'a. Jego zachrypnięty głos idealnie wpasowuje się w ten cudowny nastrój.

Ciasto śliwkowe z kruszonką:


Składniki:

10 śliwek wydrylowanych i rozkrojonych na pół
cukier puder do posypania na wierzchu
na ciasto:
175 g margaryny Kasi
2/3 szklanki cukru w kryształkach
3 całe jajka
2 szklanki mąki
kilka kropel esencji waniliowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki śmietany

na kruszonkę:
3/4 szklanki mąki
75 g margaryny Kasi
1/2 szklanki cukru
szczypta soli

do formy:
masło, bułka tarta


Utrzyj cukier z margaryną. Dodaj jajka, cały czas ucierając. Dodawaj aromat waniliowy, śmietanę i na koniec połączone mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Wymieszaj na puszystą masę. Przelej do formy, na wierzchu ułóż owoce skórką do dołu.
Czas na kruszonkę. Wymieszaj suche składniki i dodaj margarynę pokrojoną w kawałki i rozetrzyj palcami, by powstały okruchy. Posyp kruszonką ciasto po wierzchu.
Nagrzej piekarnik do ok. 180 st. Piecz ok. 50 minut.
Posyp cukrem pudrem po wierzchu jak już ciasto wystygnie.





 Powidła śliwkowe z czekoladą:
 
 


Składniki:

1 kg śliwek wydrylowanych
1 tabliczka czekolady gorzkiej/mlecznej
3 łyżeczki kakao gorzkiego
1/2 szklanki cukru w kryształkach
15 g cukru wanilinowego
kilka kropel esencji waniliowej




Wydrylowane śliwki smażyć w garnku przez 2,5 godziny z odrobiną wody na dnie, co jakiś czas mieszając.
Na początku 3 godziny smażenia wrzucić wszystkie pozostałe składniki i od tej pory mieszać częściej jeszcze przez godzinę.
Po łącznie 4 godzinach smażenia powidła są już gotowe do pakowania w wyparzone słoiki.
Najlepsze po 24 godzinach odstania.

słoiczek powideł

Jesienny zestaw idealny:
-różowy rower
-piękne słońce, błękitne niebo, zielona trawa, czerwone i żółte liście
-wygodne jeansy, trampki i skóra
-Tom Waits (np. "Bad as me", "Alice", "Hold on", "Rain dogs")
-ciasto śliwkowe z kruszonką z powidłami śliwkowymi z czekoladą i szklanką mleka
-10 sezonów "Przyjaciół" oglądanych po raz setny na zmianę z "Seksem w wielkim mieście"

Z takim towarzystwem jesienne smutne nastroje właściwie nie mają szans. A nawet jeśli się pojawiają to są okraszone małymi jesiennymi przyjemnościami.

Brak komentarzy: