Szarlotka orzechowa
Składniki:
Ciasto (spód i kruszonka):
- 1,5 szklanki orzechów włoskich
-1,5 szklanki mąki
-170 g masła
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-110 g cukru pudru
-3 żółtka
Jabłka:
-litrowy słoik smażonych jabłek
-2 garści rodzynków
-1 łyżka cynamonu
-1 łyżka miodu
Piana:
-3 białka
-szczypta soli
-opakowanie cukru wanilinowego
Opis czynności:
Ciasto:
-zmielić w blenderze orzechy na pył
-połączyć suche składniki
-dodać masło i posiekać na malutkie kawałeczki
-dodać żółtka i zagnieść szybko, żeby nie zgnieść
-z 1/3 zrobić kulkę i wsadzić do zamrażarki na kilka godzin
-z 2/3 wyłożyć spód blachy okrągłej, podziubać widelcem i też wsadzić do zamrażarki
-wyjąć i podpiec spód przez 10 minut w temp. 175 st. C
Jabłka:
-wymieszać dokładnie wszystkie składniki
-wyłożyć na podpieczony spód
Piana:
-ubić białka ze szczyptą soli na sztywno
-dodać cukier i dalej ubijać
-wyłożyć na jabłkową masę
1/3 ciasta wyjąć z zamrażarki i pokruszyć na wierzch.
Piec ok. 40 minut w 180 st. C, pozostaw w termoobiegu na 10 minut.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Można podawać na ciepło z lodami waniliowymi. Ciasto rozchodzi się jak ciepłe... szarlotki :)
Dzisiaj trochę klasyki - "Cry me a river" w wykonaniu Elli Fitzgerald.
Przepis na szybki i smaczny poczęstunek
Jeżeli goście Was zaskakują i nie macie czasu, żeby przygotować coś większego, ale chcecie ich smacznie ugościć polecam pierożki z ciasta francuskiego z różnymi rodzajami serów i zielonym pesto. Nie ma nic prostszego, a jest naprawdę przepyszne.
Przepis jest prosty. Kup trzy rodzaje serów, dobrze by było, żeby wśród nich znalazł się blue, który nadaje charakterystycznego ostrego smaku.
Wycinasz kwadraty z ciasta francuskiego. Smarujesz je delikatnie pesto, wkładasz po kawałku każdego z rodzajów sera, zaklejasz. Układasz na blasze z papierem do pieczenia. Smarujesz delikatnie jajkiem, posypujesz sezamem, siemieniem lnianym, ziołami. Pieczesz przez 15 minut w 180 st. C i gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz