Francuski wieczorek

To już jutro. Z samego rana wsiadam do samolotu i wylatuję na trzy miesiące do przecudownego Paryża. Pakowanie trochę mnie przygniata, dlatego trochę zrelaksuję się pisząc o przepysznych aspektach francuskiej stolicy. Nie mogę się doczekać!

Z tej okazji przygotowano dla mnie wieczorek pożegnalny w stylu francuskim. Carla Bruni, Edith Piaf, Yann Tiersen i Jaques Brell delikatnie tworzyli francuską aurę w naszym małym mieszkanku, ale nie tylko :) stół przykryty został różnego rodzaju francuskimi przysmakami, tj. paryskie bagietki do maczania w oliwie i occie balsamicznym, różnego rodzaje sery, trójkąciki z francuskiego ciasta, croissanty... ja przygotowałam dwie potrawy na ciepło: quiche z serem blue i czerwoną cebulą oraz ciasto rabarbarowe. Poniżej zamieszczam przepis na każdą z nich.

Quiche z serem blue i czerwoną cebulą


Składniki:
Ciasto:
-250 g mąki
-szczypta soli
-125 g masła
-1 żółtko
-2 łyżki wody

Farsz:
-5 średnich czerwonych cebulek
-kilka łyżek oliwy z oliwek
-150 g sera blue
-garść orzechów włoskich
-3 jajka
-250 ml śmietany 30%
-tymianek, sól, pieprz

Opis czynności:
-wysypać mąkę na stolnicę, dodać sól i masło
-siekać masło na malutkie kawałeczki nożem mieszając w ten sposób z mąką
-dodać żółtko, wodę i szybko zagnieść (nie zgnieść :p)
-włożyć na 1 godzinę do zamrażarki

w tym czasie zacząć przygotowywać farsz:
-podsmażyć na oliwie pokrojoną na piórka cebulę
-jajka zmieszać z śmietaną i ziołami, pieprzem i solą

-wyjąć z zamrażarki ciasto i rozłożyć na formie do pieczenia tarty
-podzióbać widelcem i włożyć do rozgrzanego piekarnika 200 st. C na 15 minut
-po wyjęciu ułożyć na cieście złotą cebulę, serek blue w małych kawałeczkach, orzechy włoskie
-zalać masą jajeczno-śmietanową i włożyć do piekarnika na 35 minut w 180 st. C

Quiche jest wyśmienity na ciepło z czerwonym winem. Poszedł w 15 minut po wyjęciu na stół :)

Ciasto rabarbarowe:

Składniki:
-3 jajka
-150 ml cukru
-200 ml mąki pszennej
-450 g rabarbaru
-50 g masła
-cukier puder

Opis czynności:
-zmiksować całe jajka z cukrem, dodać mąkę i dalej miksować
-obrać i pokroić rabarbar w kostki
-do formy wyłożonej papierem wlać ciasto, posypać rabarbar, na wierzch poprószyć cukrem
-delikatne kawałeczki masła układać na wierzchu ciasta
-piec w 175 st. C przez 50 minut

Inspirowałam się przepisem na moim jednym z ulubionych blogów kulinarnych Moje Wypieki.

Ciasto najlepsze jest na ciepło, posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

A propos Carly Bruni, w ostatnim czasie wydała ona nową, prześliczną płytę. Może i nie jestem jej fanką jako osoby, ale z pewnością jej piosenki są tym, co najlepsze we Francji. Delikatności w połączeniu z elegancją i pikanterią. Poniżej świetna piosenka "Mon raymond".

Brak komentarzy: