Nikt nie zaleca dojadania. Ja też należę raczej do przeciwników trzymania w pobliżu różnorodnych przekąsek, po które w uzależniający sposób sięga się i sięga, nie wiedząc właściwie kiedy zjadło się całą masę nie wiadomo czego. Ale jeżeli już mamy coś dojadać, bo po prostu musimy, np. w trakcie towarzyskiego spotkania przy herbatce czy gorącej czekoladzie, warto zdecydować się na jakąś sensowną przekąskę, która nie tylko nie jest zła, ale też ma w sobie jakieś wartości wspomagające naszą dietę. Sensowne są np. ciasteczka owsiane z bakaliami. Dlatego poniżej przepis na ową smaczna i zdrową, a także sycącą i poprawiającą trawienie przekąskę. W poprzednim poście pisałam o idealnym połączeniu owych owsianych ciasteczek z malinowo-bananowym koktajlem.
Ciasteczka owsiane z bakaliami:
Składniki:
-pół kostki margaryny
-4 łyżki brązowego cukru trzcinowego
-2 jajka
-1/2 szklanki płatków owsianych
-1/2 szklanki otrębów żytnich
-1 szklanka mąki żytniej
-1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-bakalie: orzechy laskowe, orzechy pekan, pinia, ziarna słonecznika, siemię lniane, sezam, suszona żurawina, rodzynki, suszony ananas
Sposób przygotowania:
1. Margarynę zmiksować z cukrem, dodać jajka i dalej miksować.
2. Mieszając dokładnie masę dodawać po kolei kolejne składniki: płatki, otręby, mąka z proszkiem do pieczenia, bakalie.
3. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać i formować ciasteczka, włożyć do nagrzanego piekarnika.
4. Piec w 180 st. przez 20 minut.
Jestem zupełnie zachwycona delikatną muzyką w wykonaniu Moby'ego. To niby taki "skansen", a jednak odkrywam go zupełnie na nowo. Dzisiaj śliczny utwór "Find my baby" z 2000! roku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz