Jagody goji i idealne śniadanie no. 2

Dlaczego warto jeść jagody goji?

- zawierają dużą ilość witaminy E (chroniącej komórki przed stresem oksydacyjnym), witaminy A (pomagającej w zachowaniu zdrowej skóry oraz dobrego widzenia) i witaminy C (wzmacnia odporność, wytwarzanie i zachowanie kolagenu, obniża ciśnienie krwi)
- są źródłem żelaza, wapnia, potasu, cynku, selenu, rybofalwinę
- zawiera dużo błonnika
Jagody goji to nowy składnik w moim jadłospisie, którym jestem zupełnie zachwycona. Póki co najlepszą kompozycją z tymi owocami (w suszonej wersji) jest owsianka. Jednak z pewnością powiększę tę listę jeszcze o wiele innych pozycji. Przede wszystkim dlatego, że jest to bardzo zdrowy owoc, ale również ze względu na ich bardzo ciekawy, delikatny smak. Jako dodatek może występować m.in. w ciastach i deserach, batonach i ciasteczkach zbożowych, razem z ryżem albo kaszą itp. Dzisiaj przepis na pyszne i energetyzujące śniadanie - owsiankę z jagodami goji.

Owsianka z jagodami goji:
(przepis na 1 porcję)
- 4 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 1 szklanka wody
- 1/2 szklanka mleka (1,5%)
- 1 łyżka miodu
- garść owoców jagód goji
Podprażone w rondelku płatki i otręby zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia mieszając. Dodać miód, dolać mleko i jeszcze przez 30 sekund mieszać na małym ogniu. Przelać do miseczki, dodać jagód. Gotowe! Szybko, zdrowo i pysznie! Smacznego :)

Na dzisiejszy dzień piosenka ze wspomnianej już nowej płyty Emiliany Torrini, tym razem tytułowy "Tookah" (nienajlepsza wersja live, jednak jedyna dostępna na youtube w tej chwili).
A już niedługo trochę więcej na temat naszego nowego członka rodziny...

Brak komentarzy: