bon appetit! krewetki w sosie curry
Owoce morza to jeden z bardziej elastycznych składników w kuchni. Ich smak zazwyczaj jest delikatny co sprawia, że pasują właściwie do każdego rodzaju aromatów i przypraw. W tym poście krewetki w sosie curry. Przepis sama wymyśliłam, ale najbliżej mu do kuchni indyjskiej.
Potrzebne składniki:
-300 g krewetek królewskich (mogą być mrożone)
-makaron pełnoziarnisty penne
-jogurt naturalny 250 ml
-3 ząbki czosnku
-świeża kolendra i natka pietruszki
-cytryna świeża
-przyprawy: curry, chilli, papryka słodka, kurkuma, imbir, pieprz
-masło do smażenia
Makaron zagotować. W trakcie tego wrzucić na patelnię (najlepiej typu wok) krewetki i podsmażyć je na maśle. Obok zrobić sos z jogurtu naturalnego i przypraw (im więcej, tym lepiej). Kiedy krewetki zaczną się rumienić dorzucić pokrojony na cienkie plasterki czosnek. Po kilku minutach (zanim czosnek zgorzknieje, ale jak już krewetki przesiąkną trochę jego smakiem) wlać przygotowany sos. Kiedy potrawa zacznie wrzeć dorzucić gotowy makaron i wymieszać.
Podawać posypane kolendrą i natką pietruszki z kawałkami cytryny do wyciśnięcia.
Potrawa jest banalnie prosta i przygotowanie jej trwa tyle, co zagotowanie makaronu.
Bon appetit!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz