Pasta z tofu i suszonych pomidorów

Bardzo lubię tofu. Pierwszy powód to przepyszny smak, drugi - tofu jest dużo zdrowsze i bardziej dietetyczne niż np. ser feta, a tak samo nadaje się jako dodatek do sałatek. Ale trzeci powód, chyba najważniejszy, to uniwersalność tego sera. Z tofu można wycisnąć właściwie wszystkie smaki. Tzn. w zależności od dodatków, oczywiście.

Bardzo lubię wietnamskie sałatki z dodatkiem tofu (zwłaszcza z wietnamczyka na chmielnej!). Ale dziś zamieszczę post dotyczący pasty z tofu z dodatkiem suszonych pomidorów, czosnku i ziół.


tofu




tofu

Spis składników z opisem czynności:

1. 1 kostka sera tofu - pokrojoną w kawałki włożyć do pojemnika od blendera
2. dodać 6-8 większych kawałków suszonych pomidorów i polać 6-8 łyżkami zalewy oliwnej ze słoika
3. przecisnąć przez praskę 4 ząbki czosnku i dodać do pojemniczka
4. posiekać trochę świeżych ziół: bazylię, natkę pietruszki i posypać suszonymi ziołami prowansalskimi i pieprzem
5. polać 3 łyżkami octu balsamicznego
6. wszystko razem zmiksować

Pasta gotowa. Jest wyśmienita na kanapki z dodatkiem rożnego rodzaju sałat (np. roszponki, rucoli i zwykłej sałaty).



tofu


Smacznego!

Dziś jest bardzo spokojny, przyjemny dzień. Na dworze piękne słońce ociepla Warszawę. Wszystko wygląda dużo delikatniej. Dlatego też pozostając w tym spokojnym nastroju dziś utwór Erika Satie.



Brak komentarzy: