Wczoraj oglądałam film, który niedawno pojawił się w kinach opisujący kulisy tworzenia kultowego filmu "Psychoza", a dodatkowo ukazał w ciekawy sposób sylwetkę Alfreda Hitchcocka. Bardzo dobry i ciekawy film. Zabawa formą, wiele wątków, prześmieszne sceny i rewelacyjna gra aktorska - przy oglądaniu filmu można zachwycać się wciąż kilkoma świetnie zagranymi rolami. Przede wszystkim Anthony'ego Hopkinsa, którego angielski akcent i sposób mówienia, marsowy wyraz twarzy i śmieszne komentarze są perfekcyjnym połączeniem ukazującym skomplikowanie i kontrowersyjność postaci Alfreda Hitchcocka. Helen Mirren, która gra żonę Hitchocka, Almę, z niezwykłą klasą, do której zdążyła już przyzwyczaić swoich widzów, ukazuje rozterki niedocenionej na wielu polach pięknej dojrzałej i zdolnej kobiety, stojącej w cieniu sławnego męża. No i Scarlett Johansson, która uwodziła swoim seksapilem, ale w innym niż zazwyczaj wydaniu, tajemniczym i dekadenckim. Perfekcyjnie zagrana scena kręcenia kultowego ujęcia pod prysznicem. Reżyser Sasha Gervasi stworzył naprawdę bardzo dobry film, który świetnie się ogląda i na który warto wybrać się do kina.
Ale jeśli nie do kina można też film obejrzeć w domu, a wtedy najlepiej jest to zrobić przy towarzystwie ciastek czekoladowych. Poniżej przepis na przepyszne pełnoziarniste ciastka (z powodu wielkość nie można nazywać ich ciasteczkami) z czekoladą gorzką. Inspiracją był oczywiście przepis znaleziony na moim ulubionym blogu kulinarnym White Plate.
Ciastka z czekoladą
Składniki z opisem czynności:
-3 szklanki pojemności 150 ml mąki pełnoziarnistej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki sody
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki sody
-1,75 szklanki pojemności 150 ml cukru
Zmieszać wszystkie suche składniki.
-200 g masła
-2 jajka-kilka kropel aromatu waniliowego
-łyżka śmietany 18%
-2 tabliczki gorzkiej czekolady
Zmiksować mokre składniki na dobrą gładką masę. Dodawać suche składniki powoli, po łyżce i dalej miksować.
-2 tabliczki gorzkiej czekolady
Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać ciasto łyżką i układać palcami w małe kulki zgniecione (rozpłaszczone). Zostawiać spore odstępy, ponieważ ciastka przy pieczeniu pokaźnie rosną. Piec po ok. 15 minut. Po wyjęciu ciasteczka są mokre, ale po odstawieniu ich do wystygnięcia twardnieją.
Najpyszniejsze oczywiście jeszcze delikatnie ciepłe (czekolada jest rozpuszczona) z mlekiem!
Smacznego!
A na deser piosenka Magic Wands "Space".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz