Dziś spadł pierwszy śnieg. To bardzo przypomniało mi o przemijającym szybko czasie. Czas szybko goni i październik się kończy. Przyszedł także czas na słodko-gorzkie podsumowania. Taki smak jest możliwy do odnalezienia w tiramisu, które słodkość swoją zawdzięcza biszkoptom włoskim, serkowi mascarpone i likierowi amaretto, natomiast gorzki posmak ciemnemu kakau i espresso. Poniżej przepis na przepyszne, super proste i szybkie ciasto do zrobienia bez użycia piekarnika (za to lodówka mile widziana, a przy takiej pogodzie może być też parapet za oknem :).
TIRAMISU Z AMARETTO
Składniki i opis przyrządzenia:
-4 żółtka zmiksować z 4 łyżkami cukru pudru
-dodać 750 g serka mascarpone i trochę likieru amaretto, zmiksować na gładką masę
-4 białka ubić i połączyć z masą
-ułożyć biszkopty włoskie podłużne w naczyniu szklanym (ja do tego używam pokrywy od dużego naczynia żaroodpornego)
-polać je mocnym espresso z dodatkiem amaretto, tak żeby były nasączone ale nie rozmoknięte (najlepiej małą łyżeczką)
-na biszkopty nałożyć masę i posypać ciemnym kakaem. Potem znowu biszkopty, masa, kakao
-pozostawić w zimnym miejscu na kilka godzin
Można też przyrządzić w formie porcji pojedynczych w kieliszkach wg tej samej receptury.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz