Kuchnia włoska to moja numer jeden do jedzenia, gotowania, wąchania, przyprawiania, wymyślania i inspirowania. Tym razem przy moich lodowych serduszkach amaretto tylko zainspirowałam się przepisem na włoskie Semifreddo z likierem amaretto wg Nigelli, jednak dalej pozostałam w ramach włoskich składników. Poniżej przepis na wyśmienite serduszka.
Lodowe serduszka amaretto
Składniki:
-450 ml śmietanki 12%
-250 g serka mascarpone
-100 ml likieru amaretto
-3 łyżki cukru pudru
-opakowanie włoskich biszkoptów amaretto
-syrop malinowa
Sposób przyrządzenia:
Ubić śmietankę z cukrem pudrem, dodać ubity serek mascarpone z likierem amaretto. Dokładnie zmiksować.
Ubić ciasteczka młotkiem i dodać do masy.
Nałożyć do foremek w kształcie serduszek. Włożyć do zamrażarki na co najmniej 6 godzin.
Przed podaniem polać syropem malinowym.
Smacznego!
Wiem, że lody na zimę to nie jest dobry pomysł. Ale wiosna na chwilę zawitała w Warszawie i zdążyłam błędnie uwierzyć, że tak już będzie zawsze ... :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz