Indyjski obiad wegetariański

Od ponad miesiąca nie jem mięsa. Najpierw zaczęło się niewinnie - od eliminacji jedynie wieprzowiny, która należy do mięs najgorszej jakości. Ale to pociągnęło za sobą decyzję dotyczącą kurczaków, a potem właściwie przestało mi smakować mięso ogólnie (mimo że do tej pory byłam delikatnie rzecz biorąc maniakiem mięsnym). Do tego doszła ideologia dotycząca masowego i przemysłowego przetwórstwa mięsnego itp. co doprowadziło mnie do wniosku, że mięso kupowane w sklepie właściwie mięsem nie jest, więc wcale go nie potrzebuję w mojej diecie. Tak, prawdopodobnie zimą wrócę do mięsa (od skromnych rolników i rzeźników indywidualnych wiejskich), bo w naszym klimacie przyda mi się trochę białka i tłuszczu. Ale póki co zadowalam się warzywami, owocami, kaszami, makaronami, nabiałem, jajami (z wolnego wybiegu), rybami itp.

Co jest dosyć paradoksalne - wykluczenie jednego elementu w kuchni sprawiło, że mój jadłospis się nie zawęził, a wręcz przeciwnie - poszerzył. Jem coraz to nowe potrawy, coraz więcej pomysłów przychodzi mi do głowy, wykorzystuję coraz to ciekawsze sposoby na najzwyklejsze warzywa, owoce, ryże i kasze. Robię też dużo koktajli: owocowych, warzywnych, słodkich, słonych, mlecznych i zdrowych. Tutaj wariacja na temat mango lassi, więcej przepisów koktajlowych będzie w kolejnych postach.
Poniżej przykładowy wegetariański obiad indyjski składający się z:

-ryż smażony po indyjsku z kurkumą
-bakłażany z grilla z kolendrą i sosem indyjskim
-kiełki fasoli mung
-koktajl brzoskwinia lassi
-indyjski czaj

Poniżej przepisy na poszczególne elementy.
Żółty ryż indyjski:

- 200 g ryżu białego

- 2 średnie cebule
- 2 łyżki masła
- 1 litr bulionu
- curry, kurkuma, imbir, pieprz, sól

1. Opłukać i odsączyć ryż.
2. Smażyć na maśle cebulę na patelni aż będzie złota.
3. Wsypać na patelnię ryż. Przez 2-3 minuty smażyć.
4. Wlać na patelnię 1/2 szklanki gorącego bulionu, mieszać i przykryć pokrywką. Smażyć na małym ogniu aż bulion się wchłonie, a następnie wlać resztę bulionu i znowu mieszając smażyć.
5. Po wchłonięciu doprawić, mieszać i smażyć jeszcze przez 5 minut.

I gotowe! Taki ryż jest smaczny nawet sam albo z jakimś warzywem, np. z fasolą mung. Na pierwszy rzut oka wydaje się skomplikowany w przygotowaniu, ale tak naprawdę jest to intensywne 15 minut i tyle. Najlepiej na początku przygotować sobie ten bulion, żeby potem nie czekać paląc ryż i cebulę aż się woda zagotuje.

Grillowane po indyjsku bakłażany:
- 1 średni bakłażan
- 3 łyżki oliwy
- chilli, kurkuma, kolendra

1. Bakłażan pociąć w plastry, rozłożyć na blacie i posypać solą i ją rozmasować na nim. Pozostawić na 10 minut, żeby goryczka się wydostała po czym wypłukać/wytrzeć.
2. Plastry bakłażana natrzeć chilli, kurkumą i kolendrą.
3. Rozgrzać patelnię grillową z oliwą, smażyć plastry bakłażana po 2 minuty z każdej strony.

Najlepsze z sosem jogurtowym indyjskim.

Sos do bakłażana z kolendrą:
- 250 ml jogurtu greckiego
- świeża kolendra
- garam masala, sól, zielona chili

Wszystko razem wymieszać i odstawić na chwilę do lodówki. Dlatego warto zacząć robienie tego obiadu właśnie od tego elementu, żeby zdążyło się przegryźć w trakcie gotowania reszty. Idealne z bakłażanami po indyjsku.

Koktajl brzoskwinia lassi:

- 4 małe brzoskwinie

- 250 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki miodu
- 2 szczypty kardamonu zielonego mielonego
- 6 kostek lodu

Wszystko zmiksować dokładnie i gotowe!

Czaj indyjski:

- 1,5 szklanki wody
- 2 szklanki mleka
- łyżeczka kardamonu zmielonego zielonego
- łyżeczka goździków
- łyżeczka cynamonu
- kilka goździków
- szczypta suszonego imbiru
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki czarnej herbaty (mocnej)
Zagotować wodę, dodać herbatę oraz przyprawy. Podgotowywać na małym ogniu przez ok. 20 minut. Przecedzić przez sitko do rondelka. Znowu zagotować, dodać mleko i miód. Mieszając gotować jeszcze przez 3 minuty. I gotowe! Taka herbatka indyjska jest idealna na zimne wieczory, ale również dobra na deser po obiedzie. Oczywiście indyjskim.

Smacznego!

Ponieważ mam ostatnio sporo czasu na gotowanie dosyć dużo nowych bezmięsnych potraw powstaje w mojej kuchni. Dlatego w kolejnych postach będę przedstawiać różne ciekawe przepisy na wegetariańskie pyszne jedzenie.

Brak komentarzy: