Kasza jaglana

Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną?

- jest lekkostrawna i sycąca, przez zasadotwórczość odkwasza organizm (potrzebne zwłaszcza przy mięsnej diecie)
- zawiera krzemionkę, która leczniczy wpływ na stawy, wzmacnia skórę, włosy i paznokcie, zapobiega odkładaniu się cholesterolu
- zawiera dużo witamin z grupy B (B1, B2, B6, kwas pantotenowy)
- jest źródłem lecytyny, witaminy E oraz magnezu, wapna, fosforu, potasu i żelaza
- jest bogata w antyoksydanty wychwytujące wolne rodniki

Kasza jaglana jest idealna na jesień i październikowe chłodne dni również ze względu na jej właściwości "ocieplające" - wzmacnia osłabiony i wychłodzony organizm. Ze względu na lekkostrawność oraz pożywność jest produktem idealnym na śniadania. Można ugotować ją na wodzie, z mlekiem, dodatkiem bakalii jak owsiankę. Jest też idealna na obiad zamiast ryżu (który jest co prawda prawie tak samo kaloryczny - 100 g kaszy=348 kcal, 100 g ryżu=357 kcal, ale zawiera dużo więcej węglowodanów) czy innych dodatków albo w formie kotleta.
Poniżej dwa przepisy, w których kasza jaglana stanowi podstawę: kotlet z kaszy jaglanej (tzw. jaglaniak) oraz jaglankę ze śliwkami i cynamonem.

Jaglaniaki:
(10 kotletów)
 - 2 szklanki kaszy jaglanej
- 4 szklanki wody
- 1 cebula
- 1 pomidor
- 2 jajka
- 5 łyżek mąki pełnoziarnistej
- przyprawy (w mojej wersji tropikalna mieszanka)
- bułka tarta
- sezam
- olej rzepakowy do smażenia
Kaszę jaglaną zalewam wrzącą wodą i gotuję mieszając od czasu do czasu aż wsiąknie całą wodę (ok. 20 minut). Wystudzoną kaszę mieszam z posiekaną drobno cebulką i pomidorem. Dodaję przyprawy, jajka i mąkę. Następnie formuję małe kulki, które obtaczam w bułce tartej i sezamie i smażę po ok. 2 minuty z każdej strony. Gotowe! Kotlet (z kaszy jaglanej, bo raczej w smaku nie przypomina mielonych) jak znalazł, smakuje naprawdę genialnie, a do tego jest bardzo zdrowy.

Jaglanka z cynamonem i śliwkami
(składniki na 2 porcje)
Kasza jaglana:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki wody
- cynamon
- kardamon
- 2 goździki
- 4 łyżki miodu
Śliwki:
- 4 łyżki cukru
- 10 śliwek
- 2 łyżki wody
- cynamon
- 1 goździk
Kaszę jaglaną prażę przez ok. 5 minut z cynamonem, kardamonem i goździkami. Przesypuję do rondelka i zalewam wrzącą wodą, dodaję miód i gotuję mieszając od czasu do czasu aż wsiąknie całą wodę (ok. 20 minut). W tym czasie ćwiartki śliwek bez pestek podsmażam na patelni z cukrem, wodą przez 5 minut. Dodaję cynamon i goździk i smażę jeszcze 10 minut aż zmiękną i będą pomarańczowo-złote. Na koniec śliwki dodaję do kaszy w miseczce. I gotowe. Pyszne śniadanko, które jest niesamowicie pożywne i zdrowe można zapakować w pojemnik i jest równie dobre na drugie śniadanie na zimno.

Dzięki mamie poznałam ciekawą polską młodą artystkę - Klarę. Dziewczyna w wieku 17 lat wydała świetną płytę "Away" pełną delikatnych brzmień i ładnych tekstów tworzących spójny bajkowy świat. Jedyną rzeczą, której nie rozumiem to fakt, że wszystkie piosenki są w języku angielskim. Co prawda potwierdza to tezę o "światowym" poziomie tego krążka, ale osobiście wolę kiedy polscy artyści na swojej płycie choć trochę wykorzystują polski język, który przecież jest taki poetycki, pełen pięknych słów i zwrotów. Poniżej śliczna piosenka "Nothing and Everything".

Brak komentarzy: