Tarta ze śliwkami, czekoladą i bezą:
Ciasto:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
Mąkę poszatkować z twardym i zimnym masłem, żeby dostało się tam powietrze. Dodać proszek do pieczenia i dalej szatkować nożem. Dodać jajko i cukier, zagnieść w kulkę i włożyć do lodówki na kilka godzin.
Powidła śliwkowe z czekoladą:
-przepis znajduje się tutaj
Beza:
- 3 białka
- szczypta soli
- 160 g cukru kryształkowego
- 3 łyżeczki budyniu waniliowego (zawierającego mąkę ziemniaczaną)
Ubić białka ze szczyptą soli. Nadal ubijając dodawać cukier, a następnie budyń.
Ciasto rozwałkować na foremce do tarty (najlepiej z wyjmowanym dnem). Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na 10 minut. Wyjąć i rozłożyć na cieście słoiczek powideł. Piec przez kolejne 20 minut. Na koniec na wierzch ułożyć pianę i włożyć do piekarnika na 25 minut i piec w 160 st. Tartę podawać na zimno, można posypać delikatnie kakaem.
Smacznego!
Na dzisiaj śliczna piosenka zwyciężczyni dwóch tegorocznych Fryderyków - Meli Koteluk, pt. "Spadochron".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz