Niedobór witaminy B12 to najczęściej przytaczany kontrargument wobec diety wegetariańskiej. Warto zatem przyjrzeć się bliżej temu zagadnieniu. Czy rzeczywiście B12 znajduje się tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego? W jaki inny sposób możemy dostarczyć tę ważną witaminę do naszego organizmu? Na te pytania postaram się dzisiaj znaleźć odpowiedź.
Witamina B12 jest nieodzownym składnikiem w wielu procesach zachodzących w ludzkim organizmie, m.in. w tworzeniu i rozwoju czerwonych krwinek czy budowie odporności. Zwiększa poziom energii, płodność i jest niezbędna do prawidłowego rozwoju płodu u kobiet w ciąży. Używana jest do leczenia chorób degeneracyjnych (nowotworów, artretyzmu, stwardnienia rozsianego), chorób umysłowych, nerwowych, a także różnego rodzaju alergii. Można więc śmiało podsumować, że jest to witamina niezbędna do życia współczesnego człowieka.
Rzeczywiście podstawowym źródłem witaminy B12 są produkty pochodzenia zwierzęcego, które zwierają jej najwięcej. Dlatego nie sposób nie zgodzić się z tezą, że wegetarianie mają utrudniony dostęp do tej witaminy. Z pewnością są jednak inne niż jedzenie mięsa sposoby na zdobycie B12. Jak się okazuje, to nie same zwierzęta produkują tę witaminę, ale specjalne bakterie. Zatem niezbędnej B12 dostarczyć może wszystko, co jest "skażone" odpowiednimi bakteriami - zarówno rośliny, jak i zwierzęta. Dodatkowo. poza produktami związanymi z fermentacją, we współczesnym świecie powstaje dosyć duża grupa tzw. wzbogaconych produktów, np. płatki śniadaniowe, mleko sojowe, desery sojowe, soki, herbatki ziołowe. Innym źródłem mogą być różnego rodzaju suplementy. Ale największa gratka tkwi w uzupełnianiu tych niedoborów naturalnymi składnikami. To już nie jest takie proste, trzeba trochę pokombinować. Poniżej lista 5 naturalnego pochodzenia produktów, które są dobrym źródłem witaminy B12 dla każdego rodzaju wegetarian.
5 naturalnych źródeł witaminy B12:
-chleb na zakwasie
-sos sojowy
-domowe kiszonki z buraków
-suszone mikroalgi - spirulina i chlorella
-drożdże spożywcze
Chleb na zakwasie można samemu upiec (najlepszy przepis znajduje się na blogu Kotlet.tv tutaj) lub kupić, np. w piekarni Galeria Wypieków.
Przepis na smaczne kiszonki z buraków znajduje się np. tutaj (blog i-naturalnie).
Suszone mikroalgi można zakupić w sklepach z zdrową żywnością.
To prawda, że łatwiej jest po prostu zjeść szynkę czy schabowego, ale okazuje się, że i osoby niejedzące mięsa mogą dostarczyć swojemu organizmowi witaminę B12, może nie w najbardziej oczywisty sposób, ale mimo wszystko. Gra jest warta świeczki, bo bez tej witaminy po kilku latach można odczuć bardzo niekorzystne zmiany, m.in. stałe przemęczenie, problemy z metabolizmem, zmiany w układzie nerwowym. Znaczny niedobór witaminy B12 jest groźny dla życia, dlatego już od dziś warto zacząć stosować odpowiednią suplementację.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz